A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 3D nyomtató-szakkörének oldala

Veres Péter Gimnázium 3D nyomtatás

Veres Péter Gimnázium 3D nyomtatás

Ígéret szép szó, avagy öntőminta készítése 3D nyomtatással

2016. május 12. - Hajdú Gergely

Egy kis Prológus: Ez egy olyan blog, ahol nem csak az eredményt, hanem a folyamatot is bemutatjuk, ennek folytán, ha a végeredmény nem lesz olyan, mint amilyennek vártuk, vagy teljes kudarc lesz az egész, akkor is megosztjuk a tapasztalatainkat, hogy másnak ne kelljen ugyanabba a hibába esnie.

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Mi is megígértük többek között, hogy ötvözni fogjuk a 3D nyomtatást más technikákkal, mint például korongozás, agyagozás, és kovácsolás. A következő projekt ennek ékes példája, amikor is azt fogjuk kipróbálni, hogyan tudjuk a 3D nyomtatást összekapcsolni az alumíniumöntéssel.

Először a mintát kellett megtervezni, ami tekintve, hogy ez egy elég egyszerű dizájn, nem volt nehéz feladat. Ezután kinyomtattuk a formát a VPG nemrég kapott gépével.

1.jpg2.jpg

Mivel a reprodukálhatóság, ezáltal az egyszerűség volt az egyik fő szempont, nem kezeltem a felületet. A kész nyomatot nedves homokba nyomtam, ami felvette a minta formáját.

3.jpg4.jpg

Ebbe került az olvadt alumínium (a Veres Péter Gimnázium egy környezetbarát iskola, ezért söröspalackokat hasznosítottunk újra)

5.jpg

Ez még egy nyers forma, tehát az alakján igazítani kellett, és a felületére is ráfért egy kevés csiszolás, ami után így néz ki:

6.jpg

A tanulságot mindenki vonja le maga, az enyém az, hogy öntőmintánál betűket csak úgy érdemes tervezni, hogy a betűk oldalai az alappal legalább 45 fokos szöget zárnak be, így könnyebb kivenni a formából, és az alumínium jobban ki tudja tölteni a betűk helyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://vpg3d.blog.hu/api/trackback/id/tr108711762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása